Οι κόκκοι της γύρης είναι κλεισμένοι στους σάκους των στημόνων (ανθήρες). Μεταφέρονται στα άνθη είτε από τον άνεμο (ελαφριά γύρη) είτε από τα έντομα (βαριά γύροι μέλισσες βοηθούν την γονιμοποίηση των 50 έως 60% των φυτικών ειδών. Αφού πάρουν την γύρη από το άνθος την επεξεργάζονται και μας δίνουν το προϊόν της γύρης έτοιμο για κατανάλωση.
Η γύρη είναι η πλουσιότερη τροφή σε πρωτείνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας. Η γύρη είναι πλούσια σε κιστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών. Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, γνωστή ως βιταμίνη R η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες. Η γύρη προσφέρει ενυδάτωση στην επιδερμίδα, γιαυτό χρησιμοποιείτε και στην κεραλοιφή προσώπου.
Η γύρη ρυθμίζει την λειτουργία του στομάχου και του πεπτικού συστήματος διότι τα ένζυμα αμυλάση και καταλάση που περιέχει η γύρη διεγείρουν την έκκριση των στομαχικών υγρών και συμβάλλουν στην ομαλοποίηση των περισταλτικών κινήσεων των εντέρων, το δε αντιβιοτικό που περιέχει η γύρη παρουσιάζουν δράση εναντίον της παθογόνου χλωρίδας του εντέρου, ένας σημαντικός παράγοντας στη θεραπεία του εντέρου.
Χάρη στις βιταμίνες, αμινοξέα κλπ, έχει τονωτική και γενικά διεγερτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, επίσης ομαλοποιεί το νευρικό σύστημα. Παρά την μεγάλη σύγχρονη τεχνολογία σε μέσα και τεχνογνωσία με σοβαρές και λεπτομερέστατες αναλύσεις δεν ήρθαν ακόμη στο φως όλα τα συστατικά της σύνθεσης της γύρης.
Η έλλειψη γύρης από την κυψέλη έχει σαν αποτέλεσμα οι μέλισσες να θέλουν μεγάλους χρόνους παραμονής μέσα στην κυψέλη για ξεκούραση, μείωση του μεγέθους των μελισσών, γιατί στην απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσου το μελίσσι, τραβάνε πρωτεϊνες από το δικό τους σώμα και ταΐζουν τις προνύμφες στα κελιά τους πριν τα σφραγίσουν, σταματούν να εκκρίνουν βασιλικό πολτό για να ταΐσουν την βασίλισσα, μη τάισμα της βασίλισσας έχει σαν τελικό αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η γέννα, μέχρι που κάποιες φορές σταματά τελείως για κάποιο χρονικό διάστημα. Αν η βασίλισσα δεν γεννά οι μέλισσες την αντικαθιστούν, άδικα βέβαια γιατί εμείς δεν επιθεωρήσαμε και δεν κάναμε αυτό που έπρεπε σωστά να κάνουμε, να βάλουμε υποκατάστατα γύρης για να αναπληρώσουμε και να συνεχίσει το μελίσσι μας να αναπτύσσεται ομαλά και γρήγορα.
Η συλλογή της γύρης
Η συλλογή αρχίζει από νωρίς την άνοιξη σε κάποιες περιοχές και φτάνει μέχρι και τον Ιούλιο. Από μέσα Απριλίου, ολόκληρος ο Μάιος και ο Ιούνιος μας δίνουν ποσότητες γύρης ανά κυψέλη που φτάνουν τα 200-250 γραμμάρια ημερησίως άμα βέβαια τα μελίσσια μας είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Ο Ιούλιος επίσης μπορεί να δώσει καλή ποσότητα γύρης αν κοντά στο μελισσοκομείο υπάρχουν γυρεοδοτικά φυτά.
Η αποθήκευση της γύρης
Η αποθήκευση θα πρέπει να μας απασχολεί όλους όσους κάνουμε γυρεοσυλλογή γιατί είναι κρίμα κόπος τόσων ημερών ή μηνών να μας μουχλιάσει ή να μας ξινίσει, από λάθος ή έλλειψη γνώσης. Η σωστή αποθήκευση διατηρεί τη γύρη φρέσκια για ανθρώπινη κατανάλωση διότι τα συστατικά της παραμένουν φυσικά και αναλλοίωτα. Επίσης να γνωρίζουμε ότι και με καλή συσκευασία και σωστή αποθήκευση η γύρη χάνει μετά τον πρώτο χρόνο αποθήκευσης της το μισό των θεραπευτικών της ιδιοτήτων και μετά από διάστημα 2 ετών δεν έχει καμία ουσία ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό ούτε και για τα μελίσσια τόσο μεγάλη θρεπτική πρωτεϊνική αξία. Μετά από την αποξήρανση την συσκευάζουμε σε βάζα, πλαστικά δοχεία μεγάλα ή μικρά ανάλογα την ποσότητα που έχουμε και διατηρούμε την γύρη σε θερμοκρασία από 0 έως +4 βαθμούς Κελσίου.Μπορούμε να αποθηκεύσουμε την γύρη σε καταψύκτες κατά την διάρκεια συλλογής της και επεξεργασίας της αλλά και μετά την συσκευασία της. Την μεγάλη βιολογική δράση την παρέχει η γύρη όταν είναι φρέσκια.
Η χημική ανάλυση της γύρης
Πρωτεϊνες: που φθάνουν στο 40%,
Aμινοξέα:βαλίνη, τρυπτοφάνη, λυσίνη, μεθιονίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, θρενίνη, ιστιδίνη, αργινίνη, γλουταμενικό οξύ, ασπαραγινικό οξύ κ.α.
Βιταμίνες: Β1, Β2, Β5, Β6, C, Ε, A, P ή R Παντοθενικό οξύ, βιοτίνη, φολικό οξύ, κλπ
Ένζυμα: Αμυλάση, ιμβερτάση, καταλάση, φωσφατάση κλπ.
Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: κάλιο, βάριο, χλώριο, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, βανάδιο, βολφράμιο, ιρίδιο, κάδμιο κλπ.
Βιολογικά δραστικά συστατικά Φλαβονοειδή, νουκλεϊνικά, και ριβονουκλεϊνικά οξέα, λευκοαντοκυάνες, χλωρογόνες, τριτερπενικό οξύ, αντιβιοτικές ουσίες κλπ.
Ζάχαρα: οι υδατάνθρακες νέκταρος σε ποσοστό (30-40%)
Το βασικότερο είναι ότι οι ουσίες αυτές ευρίσκονται σε μια ιδανική αναλογία σε κάθε γυρεόκοκκο.
Γύρη και διατροφή
Η γύρη ελέγχει το σωματικό μας βάρος. Το σώμα μας επεξεργάζεται όλες τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που τρώμε και τις εξετάζει σύμφωνα με τον τύπο και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Οι θερμίδες που καταναλώνουμε ανάλογα με τις θρεπτικές ουσίες συνδέονται με το ποσοστό μεταβολισμού μας, γενικά θα καθορίσουν αν βάλουμε λίπος, αν μείνουμε στο ίδιο μας βάρος ή αν χάσουμε βάρος. Με την γύρη μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να γίνει αποδοτικότερο στην επεξεργασία ορισμένων θρεπτικών ουσιών και ορισμένων ομάδων τροφών. Κάνοντας ορισμένους θρεπτικούς συνδυασμούς, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου ο οργανισμός μας θα γίνει πιο αποδοτικός στους υδατάνθρακες, τα λίπη και τα σάκχαρα. Μπορούμε να αποφύγουμε κάτω από κάποιες περιστάσεις την παραγωγή υπερβολικού λίπους στο σώμα μας.
Η γύρη περιέχει πάνω από 5.000 ένζυμα, σίγουρα είναι κατά πολύ περισσότερα απ΄ ότι ευρίσκονται σε οποιαδήποτε άλλη τροφή. Αυτά τα ένζυμα λοιπόν είναι απαραίτητα στο σώμα μας για τη λειτουργία της χώνευσης. Τα υπάρχοντα ένζυμα στην γύρη θεωρούνται σημαντικά στην δημιουργία μιας χημικής ισορροπίας στο μεταβολισμό μας, αυτή η εξισορρόπηση μπορεί να είναι βασικός παράγοντας στην δυνατότητα της γύρης να μας βοηθήσει στην σταθεροποίηση του σωματικού μας βάρους.
Καλό είναι κατά την λήψη της γύρης σαν διατροφικό συμπλήρωμα να την καταναλώνουμε μια ώρα πριν από τα γεύματα μας αν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Όταν το σώμα είναι κανονικό και δεν υπάρχει επιθυμία απώλειας βάρος μπορούμε να την καταναλώσουμε κατά την διάρκεια του γεύματος ή και μετά το γεύμα. Η γύρη βοηθά την πέψη και άλλων τροφίμων αφού καίει και θερμίδες άλλων τροφών μετατρέποντας αυτές σε ενέργεια.
Η γύρη συλλέγεται από μια συσκευή που τοποθετεί ο μελισσοκόμος μπροστά στην είσοδο της κυψέλης και η οποία έχει μια επιφάνεια γεμάτη τρύπες, εξαναγκάζεται η γυρεοσυλλέκτρια-μέλισσα να περάσει μέσα από αυτές τις τρύπες που ίσα-ίσα την χωρά, έτσι σπρώχνονται οι μικροί βώλοι γύρης που υπάρχουν κολλημένοι στα πόδια των μελισσών και πέφτουν. Κάτω από αυτή την τρυπητή λαμαρίνα υπάρχει ένα συρτάρι που μαζεύει όλους τους σβώλους γύρης που πέφτουν. Μαζεύεται από τον μελισσοκόμο κάθε δεύτερη μέρα και αφού καθαριστεί με την μέθοδο της φακής αποξεραίνεται σε ανήλιο μέρος και τοποθετείται σε καταψύκτες μέχρι να δοθεί στην κατανάλωση. Αυτή είναι η ακατέργαστη γύρη και μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 2 έτη χωρίς να χάση σημαντικό μέρος από τα ωφέλιμα συστατικά της. Δεν είναι φάρμακο είναι τρόφιμο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την δοσολογία της, πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί που παίρνουν πάνω από 1000 mg ημερησίως. Η γύρη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που παράγει μεγάλη ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά επίσης παρέχει μια απέραντη σειρά οφελών στην υγεία μας. Έξοχα λοιπόν την αποκαλέσαμε και ΄΄τροφή των Θεών΄΄ θέλοντας να της δώσουμε την τιμητική θέση που της αρμόζει αλλά και να της αναδείξουμε, τις χρήσιμες θρεπτικές ουσίες που περιέχει για να στηρίζουν την ζωή.
Γύρη:Το ψωμί των μελισσών.
Έχει αναφερθεί σαν το ΄΄ψωμί των μελισσών΄΄, σαν ΄΄η τροφή των 12 Ολύμπιων Θεών΄΄, η γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες είναι πράγματι ένα έξοχο θρεπτικό προϊόν και χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως ένα άριστο διατροφικό συμπλήρωμα, προσδίδοντας ενέργεια σε αυτόν που την καταναλώνει. Η γύρη των λουλουδιών είναι ο αρσενικός σπόρος, το σπέρμα των λουλουδιών, ο οποίος δημιουργείται μέσα στο άνθος των φυτών, στους ανθήρες. Οι μέλισσες κατά την διάρκεια της διαδικασίας της συλλογής είτε νέκταρος είτε γύρης συλλέγουν πότε άμεσα και πότε έμμεσα την γύρη από τα άνθη.
Άμεσα όταν κάνει την συλλογή χρησιμοποιεί τα πόδια της, που διαθέτουν για τον σκοπό αυτό ειδικά εξαρτήματα, όπως μικρές βούρτσες αλλά και καλάθια αποθήκευσης της γύρης για την ασφαλή μεταφορά της στην κυψέλη. Κατά την συλλογή βουρτσίζει την γύρη από το σώμα της με τις ειδικές βούρτσες που έχει στα μεσαία πόδια και την μαζεύει στα πίσω πόδια, τοποθετώντας την σε ειδικά σημεία σαν καλάθια. Την γύρη την βρέχει με το σάλιο της και με νέκταρ λουλουδιών, εξατμιζόμενο το νερό του νέκταρος παραμένουν τα ζάχαρα που έχουν και κάποια συγκολλητική ιδιότητα μαζί με το σάλιο της και έτσι κατά την διάρκεια της επιστροφής προς την κυψέλη δεν χάνει το φορτίο, όπως θα συνέβαινε αν προσπαθούσε να μεταφέρει την γύρη στεγνή όπως την μάζευε.
Λόγω της φυτικής προέλευσης της γύρης που συλλέγουν οι μέλισσες, η πραγματική σύνθεση ποικίλει ανάλογα με την εποχή και τα άνθη. Ανεξάρτητα από την εποχή, η γύρη είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες Β1,Β2,Β3,Β5,Β6 και Β12, περιέχει τη βιταμίνη C την Α και την Ε μαζί με τα καροτινοειδή και το φολικό οξύ. Η γύρη των μελισσών περιλαμβάνει επίσης κολλαγόνο και τη λεκιθίνη. Η λεκιθίνη συνδέεται με την διάλυση των λιπών στο σώμα και είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους στον έλεγχο του βάρος του σώματος μας.
Η γύρη περιέχει όλα τα ουσιαστικά συστατικά της ζωής. Οι εξετάσεις προέλευσης της γύρης που συλλέγουν οι μέλισσες έδειξαν πως οι μέλισσες μαζεύουν μόνο γύρη που είναι πλούσια σε αμινοξέα, μικρότερης διατροφικής αξίας γύρη δεν την προτιμούν. Περίπου 20% της γύρης αποτελείται από αμινοξέα, επίσης πρωτεϊνες και είναι πολύ πλούσια σε ερυθρίνη. Η γύρη είναι μια πλούσια πηγή μετάλλων συμπεριλαμβανομένων του μαγνησίου, του ασβεστίου, του χαλκού, του μαγγανίου κ.α. Εκτενείς δοκιμές και πάρα πολλά πειράματα έδειξαν πως η ζωή μπορεί να στηριχθεί σε μια αποκλειστική διατροφή γύρης και νερού.
Ο κατάλογος με τα πιθανά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων είναι πάρα πολύ μεγάλος, παρακάτω παραθέτονται ενδεικτικά κάποια, όπως ενέργεια, δύναμη, ευεξία, έλεγχος σωματικού βάρους, απευαισθητοποιεί τις αλλεργίες, ξεκουράζει ψυχικά και χαλαρώνει, ενεργοποιεί δυσλειτουργίες ανικανότητας, στειρότητας, άσθματος, χρόνιας κούρασης, βοηθά σημαντικά κατά των ασθενειών του προστάτη, της γήρανσης, της εμμηνόπαυσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την μακροζωία ακόμη ως διαιτητικό συμπλήρωμα μπορεί να μας βοηθήσει από πολλές απόψεις.
Η γύρη των μελισσών λαμβάνεται από πολλούς ανθρώπους για να συμπληρώσει τις θρεπτικές ουσίες που είναι ανεπαρκείς στη διατροφή τους, θρεπτικές ουσίες που είναι σημαντικές όχι μόνον για την ενέργεια τους αλλά και τη δυνατότητα που έχουν να αφαιρέσουν τις τοξίνες και τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες από το σώμα μας που ευθύνονται για σημαντικές ασθένειες.
Κλινικές δοκιμές σε ασθενείς απέδειξαν πως η γύρη των μελισσών είναι αποτελεσματική για την καταπολέμηση της αλλεργίας ΄΄πυρετός του χόρτου΄΄ αλλά και άλλων αλλεργιών. Επίσης βοηθά κατά της παχυσαρκίας.
Γύρη κατά του προστάτη των ανδρών
Πολλοί αθλητές σε όλο τον κόσμο αποδίδουν τις επιτυχίες τους σε μεγάλο ποσοστό στην συχνή λήψη γύρης ως αποτελεσματικό διατροφικό συμπλήρωμα προς απόκτησης ενέργειας και δύναμης. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών της πυγμαχίας Κάσιους Κλέϊ ή Μωχάμεντ Άλι αποδίδει τις επιτυχίες του σε μεγάλο ποσοστό στην κατανάλωση και στην χρήση της γύρης των μελισσών κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του πριν από τους αγώνες.
Η γύρη περιέχει μια γονοδοτρόπο ορμόνη παρόμοια με την βλεννογόνο ορμόνη τη γονοδοτροπίνη, η οποία λειτουργεί σαν τονωτικό γενετικών αδένων των φύλλων του ανθρώπου. Βοηθά και καταπολεμά την στειρότητα και την ανικανότητα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με μέλι και βασιλικό πολτό.
Κλινική έρευνα έδειξε ότι η λήψη γύρης μειώνει τα επίπονα συμπτώματα που συνδέονται με την ασθένεια του προστάτη των ανδρών. Η ελεγχόμενη κατανάλωση γύρης μεταξύ των ατόμων με προβλήματα του προστάτη τους, τους οδηγεί σε σημαντικές βελτιώσεις και ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Συγκεκριμένα λιγότερες νυκτερινές διουρήσεις, βελτίωση στην εκκένωση της ουροδόχου κύστης, και μειωμένη ταλαιπωρία από τους πόνους του προστάτη. Η λήψη της γύρης έχει σαν αποτέλεσμα να χαλαρώνει τον λείο μυ του προστάτη, καθιστώντας ευκολότερο το άδειασμα της κύστης. Μπορεί επίσης να ενεργήσει ως αντιφλεγμονώδης και να μειώσει την διόγκωση του προστάτη, με συνέπεια μια καλύτερη ροή ούρων και μία μειωμένη ταλαιπωρία. Το 80% εκείνων των ανθρώπων που έχουν αυτό το πρόβλημα και χρησιμοποιούν γύρη έχουν βρει ανακούφιση και δεν ταλαιπωρούνται ούτε έχουν δυσκολία αλλά και ούτε την νύκτα σηκώνονται πλέον συχνά.
Οι έρευνες πάνω στο αντικείμενο αυτό συνεχίζονται και είναι σίγουροι οι επιστήμονες και οι ερευνητές ότι σύντομα η γύρη θα λύσει το πρόβλημα. Μια Σουηδική μελέτη επίσης έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γύρη μπορεί σημαντικά να μειώσει την διόγκωση του αδένα του προστάτη και αυτό το πέτυχε με το παρακάτω πείραμα. Στις 09-Ιουνίου 2000 πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα σε 93 άτομα που ασθενούσαν από προστάτη. Στα 43 τυχαία άτομα δόθηκε ένα ψευδοφάρμακο και στα υπόλοιπα 50 δόθηκε γύρη. Τα άτομα που πήραν γύρη βρήκανε ανακούφιση και αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς το πρόβλημα τους, ενώ από τα άλλα άτομα δεν είδε κανείς τους βελτίωση. Πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι οι φυσικές ορμόνες που εμπεριέχονται στη γύρη, μαζί με ένα ευρύ φάσμα των θρεπτικών ουσιών όπως το μαγνήσιο, τα λιπαρά οξέα και ο ψευδάργυρος, βοηθούν και ενισχύουν το ανδρικό αναπαραγωγικό και ουροποιητικό σύστημα.
Λαμβάνεται ως εξής:
Μια κουταλιά φρέσκιας γύρης μετά το φαγητό(τα άτομα που παίρνουν για πρώτη φορά γύρη αν νοιώσουν ενοχλήσεις σταματούν αμέσως την λήψη).Διάρκεια λήψης, μια εβδομάδα.
Μια κουταλιά φρέσκια γύρης κατά την διάρκεια του φαγητού τους. Διάρκεια λήψης, μια εβδομάδα.
Κατόπιν μεταθέτουμε την λήψη της γύρης για την ίδια ποσότητα πριν από το φαγητό. Διάρκεια λήψης,για πάντα, αν θέλουμε.
Γενικά θεωρείται ότι τα άτομα μετά την ηλικία των 30-35 ετών θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτήν την δυνατότητα για να βοηθήσουν και να αποτρέψουν την αρχή δημιουργίας προστάτη, καταναλώνοντας γύρη.
Η Γύρη αυξάνει την μακροζωία
Κανένα άλλο φυσικό προϊόν στη γη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την γύρη στο επίπεδο θρεπτικής αξίας. Είναι πλούσιο σε φυσικά συστατικά και ρυθμίζει τον μεταβολισμό του ανθρωπίνου σώματος αλλά του δίνει ενέργεια και ευεξία. Έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο για την καλή υγεία που προσέφερε εδώ και αιώνες στην φυσική του μορφή όπως ακριβώς μαζεύεται από τις μέλισσες. Οι κύριες γνωστές ευεργετικές ιδιότητες της γύρης σύμφωνα με την επιστήμη είναι:
-Ομαλοποιεί τη νευρική και ενδοκρινή δραστηριότητα συστημάτων του ανθρωπίνου σώματος.
-Ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την χοληστερόλη του αίματος.
-Έχει προστατευτική επίδραση στο επίπεδο της πεπτικής οδού.
-Ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
-Αφαιρεί την κούραση από το σώμα και ενισχύει την πνευματική διαύγεια και την σωματική δραστηριότητα.
-Καταπολεμά ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
-Η γύρη ενισχύει την πέψη και βελτιώνει την όρεξη των ανθρώπων.
-Ρυθμίζει τη σεξουαλική δραστηριότητα του αρσενικού.
-Αυξάνει την μακροζωία, αλλά καλό είναι επίσης να γνωρίζουμε πώς η γύρη είναι από τα δυσκολοχώνευτα τρόφιμα και αυτό γιατί στο ανθρώπινο σώμα απουσιάζουν εκείνα τα ένζυμα που χρειάζονται να αφομοιώσουν το εξωτερικό περίβλημα της γύρης.
Για αυτόν τον λόγο πρόσφατα, έχουν αναπτυχθεί τεχνικές για να σπάσουν τους κόκκους της γύρης, και να καταστήσουν τα ωφέλιμα και χρήσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό συστατικά της γύρης πιο εύπεπτα. Η νέα μοναδική ενεργός τεχνολογία εξαγωγής γύρης από το περίβλημα της αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο να καταστήσει τα πλήρη οφέλη της γύρης διαθέσιμα στο ανθρώπινο σώμα. Ο βαθμός διάσπασης των περιβλημάτων της γύρης με υπέρηχους είναι περίπου 95% αυτό την κάνει ιδιαίτερα προσιτή για κατανάλωση.
-Επέκταση της ζωής του προϊόντος της γύρης.
-Συντήρηση των χρήσιμων ιδιοτήτων της.
-Επίσης πλεονέκτημα είναι, η επιπλέον αποστείρωση της, καταστροφή πιθανής χλωρίδας στο εσωτερικό της και αύξηση του ορίου αποθήκευσης της.
-Αλλεργική συστατική αφαίρεση από την γύρη με την απουσία των εξωτερικών περιβλημάτων της τα οποία βέβαια περιέχουν τα πιο ενεργά αλλεργιογόνα συστατικά και που αφαιρούνται κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Κατά συνέπεια η αλλεργιογόνος δραστηριότητα της γύρης ελαχιστοποιείται, ενώ τα άλλα πολύτιμα συστατικά της διατηρούνται.
Έτσι έχουμε γύρη με τις ακόλουθες ιδιότητες.
-Υψηλή σταθερότητα.
-Συντήρηση όλων των χρήσιμων ιδιοτήτων.
-Χαμηλή αλλεργιογόνος δραστηριότητα.
-Υψηλή συγκέντρωση των πολύτιμων τμημάτων διατροφής.
-Υψηλή πεπτικότητα.
-Υψηλό επίπεδο προϊόντων γύρης κατά της στειρότητας.
Ρουτίνη
Εδώ όμως πρέπει να τονίσουμε κάτι εξαιρετικά σπουδαίο. Η γύρη περιέχει και ρουτίνη (είναι γλυκοζίτης) που βοηθάει:
1.- στην ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων,
2.- σε περιπτώσεις αιμορραγιών βοηθάει στην πήξη του αίματος
3.- χαμηλώνει τους ρυθμούς της καρδιάς
4.- διορθώνει την τριχοειδή ευθραστότητα των επιτόκων και προστατεύει τα μωρά από μηνιγγικές αιμορραγίες.
Δεν παρατηρήθηκε καμμία τοξική δράση στις κλινικές έρευνες.
Τέλος, δύο Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν και απομόνωσαν δύο χρήσιμα στοιχεία:
1.- ‘Ενα αντιβιοτικό
2.- Έναν παράγοντα ανάπτυξης.
Σχετικά με τον παράγοντα ανάπτυξης, θα πρέπει να πούμε ότι, όπως δήλωσαν οι Γάλλοι ερευνητές, σε γύρη που μάζεψαν μόνοι τους ο παράγοντα αυτός υπήρχε σε κλάσμα, σε σχέση με αυτόν που υπάρχει στη γύρη που μαζεύει η μέλισσα. Γιατί; Διότι κι εδώ η μελισσούλα μας κάνει το θαύμα της. Δηλαδή, η μέλισσα προσθέτει σταγόνες από τους αδένες της και τον προλοβό, ως συγκολλητικό των γυρεοκόκκων και ιδού! η τεράστια διαφορά. Χωρίς τη μέλισσα άχρηστο, με τη μέλισσα πολύτιμο!.
Έχετε προβλήματα υγείας; Για να δούμε τι μπορεί να κάνει η γύρη για σας!
Βοηθάει σε: Κρυολογήματα & γρίππη
Λόγω των αντιβιοτικών και των βιταμινών που περιέχει: Αλλεργικό συνάχι, ασθμα, αλλεργίες
Ενδυνάμωση αθλητών: Μόνο οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα που περιέχει η γύρη, για να μην πούμε και για όλα τα άλλα, είναι σαφές γιατί βοηθάει τους αθλητές
Προστάτη: Βοηθάει απλώς, αλλά να μην είμαστε υπερβολικοί. Ακολουθήστε τη θεραπεία του γιατρού σας.