Σπαθόλαδο (Βαλσαμέλαιο)

σπαθολαδοΚοινές ονομασίες
Βάλσαμο, Βαλσαμόχορτο, Λειχηνόχορτο, Περίκη, Χελωνόχορτο, Κοψοβότανο, Ψειροβότανο, Σπαθόχορτο, Προδρόμου βότανο. St.John’s Wort Oil.

H επιστημονική ονομασία του είναι Hypericum perforatum, αλλά είναι πιο γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή St. John’s Wort Oil.

Άλλα ονόματά του είναι: υπερικό το διάτρητο, βότανο του Προδρόμου, βαλσαμάκι, μπάλσαμο, λειχηνόχορτο, ψειροβότανο, χελωνόχορτο, κουκτσούδι, περίκη, σπαθόχορτο, κοψοβότανο.

Yπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το συσχετισμό του με τον Iωάννη τον Πρόδρομο. Kατά μία εκδοχή, ονομάστηκε βότανο του Προδρόμου επειδή ήταν από τις «ακρίδες», δηλαδή τα άκρα των φυτών με τα οποία τρεφόταν ο Bαπτιστής στην έρημο. Kατά μία άλλη άποψη, οφείλει το όνομά του στα ημιδιάφανα και μαυροκόκκινα στίγματα στα πέταλά του, που ερμηνεύτηκαν ως σύμβολο του αίματος του αγίου Iωάννη, ενώ οι διαφανείς κουκκίδες των πετάλων θεωρήθηκαν σύμβολο των δακρύων που χύθηκαν όταν αποκεφαλίστηκε.

Παρασκευάζεται από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σπαθόχορτο.

Λάδι με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Εξωτερική χρήση για δερματοπάθειες,επούλωση πληγών,εκζέματα.

Εσωτερική χρήση για έλκος στομάχου, δωδεκαδακτύλου, γαστρίτιδες, κολίτιδες, εντερικές παθήσεις.

Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί και όσο μένει γίνεται ακόμα πιο έντονο. Συλλέγουμε το σπαθόχορτο τέλη Μαίου με Ιουνίου και όπως είναι φρέσκο το τοποθετούμε σε γυάλα με λάδι.

Το αφήνουμε στον ήλιο για 40 μέρες, το στραγγίζουμε και πέρνουμε το θαυματουργό σπαθόλαδο. Αμέσως μετά την συγκομιδή πρέπει να μπεί στο λάδι. Εάν το αφήσουμε να αποξηρανθεί και μετά το βάλουμε στο λάδι θα χάσουμε τα μισά συστατικά του προιόντος. Η χρήση του σπαθόλαδου απαιτεί αποφυγή έκθεσης στο ήλιο την ώρα που λαμβάνεται, γιατί μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα.

Προφυλάξεις: Το Hypericum μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ προκαλώντας ευαισθησία στο φως. Σε ορισμένα δέρματα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση φωτοευαισθησίας και φωτοδερματίτιδα, που εκδηλώνεται με δερματικούς ερεθισμούς, περιλαμβανομένου του στόματος, της μύτης και των αυτιών. Δεν πρέπει μετά τη χρήση του να ακολουθεί έκθεση στο φως.

Χρήση

Η χρήση του Σπαθόλαδου θα γίνεται καθημερινά 2-3 φορές την μέρα για διάστημα τέτοιο μέχρι την εξάλειψη του προβλήματος. Θα διαπιστώσετε κι εσείς προσωπικά, τις θεραπευτικές ιδιότητες του Σπαθόχορτου ως φαρμακευτικού φυτού στο Σπαθόλαδο.

Το Σπαθόλαδο ή Βαλσαμέλαιο, είναι ιδανικό για την περιποίηση και την ομορφιά του προσώπου. Αρκεί μία ελαφρά επάληψη με Σπαθόλαδο πρίν την νυχτερινή κατάκλιση και σε λίγες ημέρες το πρόσωπο θα αλλάξει, θα γίνει νεανικό!

Επισημάνσεις: Επειδή η Υπερικίνη (Hypericin), που εμπεριέχεται στο φυτό είναι φωτοευαίσθητη ουσία συνίσταται η χρήση του Σπαθόλαδου. Συνεπώς χρησιμοποιήστε το κυρίως τις βραδινές ώρες. Συνεπώς χρησιμοποιήστε το κυρίως τις βραδινές ώρες.

Το εκχύλισμα (Σπαθόλαδο) να φυλάσετα πάντα σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Λοιπές πληροφορίες

Μόνο στην Μοντάνα των ΗΠΑ καλλιεργούνται σήμερα 500.000 στρέμματα φυτού. Αλλά η μεγάλη υπόσχεση του φυτού είναι η συμβολή του στη θεραπεία του AIDS! Πολλοί ασθενείς με AIDS δέχτηκαν ευεργετικά τη χρήση του φυτού, δήλωσαν πιο αισιόδοξοι, με περισσότερη ενέργεια και λιγότερη κούραση. Μελέτες δείχνουν μια αύξηση ή σταθεροποίηση των Τλεμφοκυττάρων
για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Περιέχει μεταξύ των άλλων: υπερικίνη και ψευδουπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό).

Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες hypericin, pseudohypericin, και σταφλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του
βοτάνου την hyperforin.

Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων, και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων (πχ απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη, νευραλγία).

Καλάθι αγορών
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.